
THE FAYETTE COUNTY PLANNING COMMISSION held a Public Meeting/Workshop on   
October 18, 2007 at 7:00 P.M. in the Fayette County Administrative Complex, 140 Stonewall 
Avenue West, Board of Commissioners Conference Room, Suite 100, Fayetteville, Georgia. 
 
 
MEMBERS PRESENT: Douglas Powell, Chairman 

Al Gilbert, Vice-Chairman 
Bill Beckwith 
Tim Thoms 

 
MEMBERS ABSENT: Jim Graw 
 
STAFF PRESENT:  Dennis Dutton, Zoning Administrator 

Robyn S. Wilson, P.C. Secretary/Zoning Coordinator 
 
STAFF ABSENT:  Pete Frisina, Director of Planning & Zoning 

Delores Harrison, Zoning Technician 
 
 
Welcome and Call to Order:
 
Chairman Powell called the Public Meeting/Workshop to order and introduced the Board Members 
and Staff. 
 
 * * * * * * * * * * * 
 
Chairman Powell asked if the P.C. members were in agreement to receive the Minutes electronically. 
The P.C. members concurred; however, Jim Graw had previously expressed concern because he felt 
he needed a copy of the Minutes in his hand.   
 
Robyn Wilson explained that each P.C. member could print out the Minutes from their home 
computer.  She advised that the B.O.C.’s packages are totally electronically.   
 
Chairman Powell advised the P.C. that if they found an item in the Minutes which needed to be 
corrected, they could e-mail Mrs. Wilson the correction and she could advise the other P.C. members 
of the correction.  He added that the permanent Minutes would be available at the Public Hearing for 
signatures. 
 
The P.C. concurred to begin sending out the Minutes electronically and see how it works. 
 
 * * * * * * * * * * * 
 
1. Discussion of proposed amendments to the Fayette County Zoning Ordinance 

regarding Article V.  General Provisions, Section 5-17.  Height Limitations of Walls 
and Fences and Article III.  Definitions as presented by the Planning & Zoning 
Department. 

 
Dennis Dutton explained that the B.O.C. had received a request for relief of a fence which is 
partially located in the County right-of-way.  He said that Staff had requested information regarding 
the fence height.  He stated that he received no information regarding the fence height so he visited 
the site and measured the fence.  He reported that the fence columns measured 7’ 2 1/2” and the 
fence itself measured 6’ to 6 ½’ along the boundary of the front yard.  He confirmed that the B.O.C. 
had instructed Staff to address the fence height ordinance and commented that he would like to open 
the discussion to see if fences should require a permit or how the P.C. would like to proceed. 
 
Mr. Dutton presented the following proposed amendments: 
 
Staff’s additions to the current ordinance are indicated in bold, underline, and italics.  Strikethrough 
indicates deletion.   
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ARTICLE V.  GENERAL PROVISIONS
 
5-17. Height Limitations of Walls and Fences. 
 

A. In any residential zoning district, a wall or fence shall not exceed four (4) feet in 
height within or along a boundary of a front yard, except as otherwise provided 
herein.  No wall or fence shall exceed eight (8) feet in height.   

 
B. All property zoned A-R where the use of the property is for farming, including the 

raising and selling of crops and livestock, is exempt from the four (4) foot maximum 
height requirement. 

 
C. All property zoned A-R where the property contains telecommunications antennas 

and towers shall meet all requirements for Security Fencing in the Article V. of the 
Zoning Ordinance concerning Standards for Telecommunication Antennas and 
Towers. 

 
D. As otherwise provided, in any residential zoning district, a  decorative wall and/or 

fence shall not exceed eight (8) feet in height within or along a boundary of a front 
yard. A minimum visibility of fifty (50%) percent for all decorative walls and/or 
fences is required.  {For more discussion with the P.C.} 

 
B.E. No wall or fence shall be constructed in a public right-of-way.  Any entrance must be 

at least fourteen (14) feet apart at the driveway to allow for passage of emergency 
vehicles. 

 
F. Archways and gateways entry into residential driveways or development entrances 

are required to have a minimum clearance height of fourteen (14) feet in order to 
allow for passage of emergency vehicles. 

 
 

ARTICLE III.   DEFINITIONS
 
Archway.    An arch over a driveway or entrance and constructed of brick/brick veneer, stucco (or 
synthetic), rock/stone, wood/wood veneer or other architecturally engineered facades which match 
these materials.    
 
 
Decorative Wall and Fence.  A wall or fence constructed of brick/brick veneer, stucco (or 
synthetic), rock/stone ,wood/wood veneer, wrought iron/iron veneer or other architecturally 
engineered facades which match these materials.  Chain linked, or other wire/wire meshed 
materials are not decorative walls and/or fences.
 
 
Gateway Entry.  A landscape feature and/or built decorative feature located at a driveway a 
residence or a entrance of a development.  Such entry structure whether it is attached or detached 
from the decorative wall and/or fence shall be a separate structure. {Based on the APA, A 
Planners Dictionary.}   
  
Al Gilbert stated that a fence should require a permit, even though it is external to the house, due to 
safety issues such as the building materials being properly secured, proper footings, and also 
electrical issues.   
 
Chairman Powell commented that he did not understand how a fence could be restricted to four feet 
(4’) high and a decorative wall could be restricted to eight feet (8’) high along the boundaries of a 
front yard.  He added that the height should be the same for both. 
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Mrs. Wilson advised that, in the past, the Z.B.A. had denied requests to increase the fence height.   
 
Tim Thoms stated that he did not want to drive by chain link fence after chain link fence. 
 
Chairman Powell said that the purpose of a decorative fence was to keep people out. 
 
Mr. Thoms replied that it was for aesthetics. 
 
Bill Beckwith concurred. 
 
Mrs. Wilson explained that with the large size homes which are built in the County that more and 
more homeowners are wanting taller fences.   
 
Chairman Powell stated that he did not want to see “compound” type fences. 
 
Mr. Gilbert and Mr. Beckwith concurred. 
 
Mr. Thoms replied that he did not have a problem with “compound” type fences because property 
owners should be able to have their privacy. 
 
Mr. Dutton reported that the limit of the four (4) foot high fence along the boundaries of the front 
yard was for safety and visibility issues from the street to assist the Sheriff’s Department. 
 
Mr. Thoms commented that he would like to see fences allowed to be eight feet (8’) in height and let 
the market drive the type of fence.   
 
Mr. Dutton remarked that he would like to have various combinations, such as allowing a four (4) 
foot high decorative wall with four (4) foot wrought iron on top of the decorative fence. 
 
Mr. Thoms and Mr. Gilbert expressed concern about how the public would know about the fence 
and wall requirements. 
 
Chairman Powell expressed concern about the enforcement of the proposed amendments. 
 
Mr. Gilbert and Mr. Beckwith concurred. 
 
Chairman Powell stated that if the crime rate goes up that there will be more and more requests for 
taller fences.   
 
Mr. Thoms asked how a gated residence was handled in regards to E.M.S. access. 
 
Mr. Dutton replied that he had spoken with Fire Marshal David Scarborough and he had advised that 
E.M.S. is usually given a code by the homeowner; however, the homeowner is advised that if there 
is a locked gate and equipment must be brought to the house by hand then there will be a delay in 
response time. 
 
Mr. Gilbert suggested that Staff ask the Building Official for input regarding the permitting of 
fences.   
 
Mr. Beckwith added that Staff should also get input from the Sheriff’s Department. 
 
Chairman Powell requested that Staff develop a definition for wall, decorative wall, fence, and 
decorative fence. 
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Mr. Dutton thanked the P.C. for their input and advised that he would discuss walls and fences with 
the Building Official and Sheriff’s Department and also review the proposed amendments for further 
discussion at the next Workshop/Public Meeting. 
 
 * * * * * * * * * * 
 
Chairman Powell asked if there was any further business.  He advised that he would not be present at 
the P.C. Public Hearing scheduled for November 1, 2007. 
 
Hearing no further business, Bill Beckwith made a motion to adjourn the Public Meeting/Workshop. 
The motion unanimously passed 4-0.  Jim Graw was absent.  The Public Meeting/Workshop 
adjourned at 8:06 P.M. 
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